tisdag 9 november 2010

Inför Manchester City - Manchester United

Derbydags - Äntligen! Härligt! Kanske är detta någonting som verkligen kan kallas för årtiondets match (sista derbyt innan år 2011), och det är mer laddat och fientligt mellan de båda lagen och dess fans än någonsin tidigare. Det är inte bara en match som räknas till de största i England, det är också en match där Mancini måste visa för fansen och ägarna att City faktiskt är att räkna med mot Manchester United. Bortsett Carling Cup segern 2-1, (19.01.10) har City ett blekt facit mot storebror United, och både fans och spelare vet detta. Att vi dessutom saknar några nyckelspelare gör att City nu för första gången på länge ser ljuset på andra sidan häcken och vittrar seger. 


Något som är värt att tänka på är att matchen är större, mer betydelsefull och viktigare för Manchester City än vad den är för oss. Troféerna har uteblivit, succén likaså. Det är inte lätt att vara lillebror till världens största klubb. Särskilt inte som United också kan stavas - Vinnartradition. Med tangering av antal ligatitlar i England har United chansen att ensam bli Englands mest framgångrika lag vid ligavinst, och att klubben ständigt är med bland Europas främsta och fajtas om Champions Leauge, en turnering City misslyckades att nå förra året, är ytterliggare ett skäl till att vi, stadens riktiga lag, egentligen kan ta en förlust, gå vidare och vinna ligan, och förlusten är glömd. För Citys del är det inte så. De två derbymatcherna mot storebror United betyder allt.


Förra årets möte var en ganska tråkig och stängd historia där en av de spelarna Cityfansen tycker allra minst om, Paul Scholes fick nicka in avgörandet på övertid. En 0-1 förlust som sved i dubbelbemärkelse, då Scholes verkligen kan ses som en "Mr. United" eftersom han spelar hela sin karriär för Manchester laget och dessutom fostrats och handplockats av Sir Alex, som inte heller han är särskilt populär hos City fansen. Att både Scholes och Evra valt att trigga upp hatet och stämningen, och även pressen på City än mer genom att säga att fansen borde få mer tillbaka från klubben och spelarna eftersom stora summor har spenderats och att en vinst mot City bara är 3 poäng, som i vilken match som helst borde Citys spelare komma taggade till tänderna imorgon. 


“Perhaps City fans expect a bit more these days than they have in the past, and rightly so when you consider the money they’ve spent and the players they’ve bought". - Scholes

"They always say that [they are bigger than us] and they never beat us.", "If we win it's a good result for Manchester United, but it will be normal, it will not be so special". - Evra


Det kommer bli en sjukt bra match och redan idag känner man vibbarna. Om United vinner imorgon, och Chelsea tappar poäng är vi minst lika med den tidigare överlägsna serieledaren, och vilken comeback våra spelare har svarat för. En svag säsongsinledning har följts upp med fem segrar på de sex senaste matcherna och formen verkar peka spikrakt uppåt. Att vi har spelare borta tror jag inte är av största betydelse då vi har en bred och stark trupp, någonting som coach Sir Alex också poängterar. Är man ett topplag ska man kunna klara matcher med eller utan de bästa spelarna, och vad som skiljer sig mest mellan lagen är Uniteds oerhörda, nästan brutala vinnarinstinkt. Genom åren har den förfinats av ledarstaben som fått ut max av nästan alla spelare i den röda tröjan, och de som spelar för "Red Devils" vet att traditioner är till för att upprätthållas, inte brytas. 




Van der Sar
Rafael-Ferdinand-Vidic-Evra
Park-Scholes-Carrick-Fletcher-Giggs
Berbatov
Bänk: Kuszczak, Brown, Smalling, Fabio, Obertan, Hernandez, Macheda 

Kommentar: Om nu alla spelare håller sig friska, man vet inte vad man ska tro om ryktena från Carrington (Uniteds träningsanläggning) så tror jag att Sir Alex kommer ställa upp en 4-4-1-1 uppställning där Giggs ligger strax bakom Berbatov som har förmågan att ställa till det ordentligt i Citys backlinje om han är på humör. Våra sista fem är stabila, och jag förväntar mig att de fortsätter på samma sätt de spelat de senaste. Mittfältet är bra, rörligt och sliter och ställer till det för Citys Milner, Barry och Touré. Mer kamp än skönspel och det kommer smälla på ordentligt om City inte kommer till avslut.

Matchtips: 2-0 till United. En tempofylld match med mycket avblåsningar och fula efterslängar kommer ge United arbetsro i den mån att City är mest orutinerade och pressade av hemmaplan. Med den vinnarmentalitet, tradition och kvalité som finns hos United kommer avgörandet på ett misstag och 2-0 kommer när City måste sälja sig dyrt för att kvittera. 


Glory Glory Man United / Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar