fredag 22 oktober 2010

Oh ah Cantona, say Oh ah Cantona


Många rader har skrivits om legenden från Marseille. En av de allra största spelarna i Engelsk och Manchester Uniteds fotbollshistoria. För mig är Cantona den störste. Han var nämligen den som presenterade mig för engelsk fotboll och världens bästa klubb, Manchester United. Cantona som alltid varit en spelare som gått sin egen väg slutade tidigt med fotbollen efter ett bråk med det franska fotbollsförbundet och dess representanter. Händelsen som utspelade sig skedde när Cantona spelade under Bernard Tapie i Marseille. Cantona och Tapie var ovänner från första dagen, och det hela urartade när Cantona i halvlek kastade en boll mot domaren i protest mot ett domslut. Händelsen gick till den franska disciplinnämnden och Cantona fick 1 månads avstängning. Det var någonting som den kontroversielle fransosen inte accepterade, och på sitt egna sätt, som vi alla lärde oss att älska, gick han fram till var och en av disciplinnämndens representanter och kallade dem för Idioter. Det hela ledde till att Cantonas avstängning förlängdes till 3 månader och Cantona tyckte då att det var dags att lägga av. 

Efter övertalning från både Michel Platini, Gérard Houllier och sin psykolog flyttade Cantona till England där legenden börjar ta form. Cantona ville från början spela för Liverpool där Graeme Souness var manager. Men Souness tyckte att stämningen och The Reds trupp var såpass bra att de tackade nej. Men Cantona gav inte upp och provspelade för Sheffield Wednesday innan gick han till Leeds United i januari 1992. Övergångssumman var på 900.00£ och det behövde Leeds aldrig ångra. Även om Cantona inte spottade in mål var han en lagspelare och en ledargestalt på planen och han hyllades när The Peacoocks gick upp i Premier League. Cantonas rykte på de brittiska öarna fortsatte öka när han skrev in sig i historieböckerna genom att bli en av de få utvalda spelare som gjort hattrick på Wembley. Cantonas var mot Liverpool i en 4-3 seger och Leeds United vann Charity Shield. 

Eric Cantona hade hittat formen, och i Leeds 5-0 seger över Tottenham gjorde han ytterliggare ett hattrick. Det första i Premier Leagues historia. I en tänkt affär där Dennis Irwin, en annan United legend, skulle gå till Leeds fick The Peacoocks ordförande Bill Fotherby frågan om Cantona var till salu. Efter att ha övervägt med Leeds tränare, Howard Wilkinson, gick Fotherby med på att sälja Cantona till United för 1.200.000£Vad som händer sen är en ren askungen saga. Cantona fick chansen direkt när spelare som Dion Dublin, Mark Hughes och Brain McClair underpresterat under första halvan av säsongen, och United tappade mark gentemot andra storspenderande lag som Blackburn Rovers och Aston Villa. In i handlingen klev Kung Eric och United blev ligamästare för första gången sedan 1967. United försvarade titeln året efter och Cantona sågs som den stora hjälten med sitt geniala passningsspel, målsinne och uppoffrande arbete. 

Säsongen 1994-95 inträffade det vi alla minns med stor förvåning, häpnad, chock och plåga. Kungen av Stretford End, Uniteds store dirigent, den nu adlade Sir Alex Fergusons (SAF) mest lysande stjärna, blir avstängd 8 månader efter att ha attackerat Crystal Palace fanet Matthew Simmons. Avstängningen var global och Cantona förlorade inte bara respekten han hade från andra klubbars fans, men också den franska kaptens bindeln som han så stolt burit. Det engelska fotbollsförbundet, F.A kallade händelsen "En skämfläck för all fotboll" och Cantonas böter var höga, inte bara från F.A utan även från United. SAF lyckades övertala Cantona att stanna i United, och även om Cantona blev så desperat i sin önskan att få spela fotboll lämnade in en förfrågan om att få bryta sitt kontrakt för att lämna England, stannade han ändå kvar efter att ha mött SAF i Paris. 

Den stora revanschen för Cantona och Manchester United kom nästa säsong när laget låg så långt som 10 poäng efter suveräna ligaledaren Newcastle United. Cantona var matchvinnare gång efter annan och när United kryssade borta Queen's Park Rangers gick laget för första gången om The Magpies och lyckan var fulländad när laget höll sin ledning säsongen ut och återtog Premier Leagues trofé. Året efter blev han utsedd till lagkapten i Manchester United och med unga sugna spelare som David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt och bröderna Neville försvarade United återigen sin titel. Cantona och United som nu hade vunnit 4 av de 5 senaste säsongerna i Premier League tappade sin motivation och beslutade sig väldigt oväntat och till oss fans stora besvikelse att sluta med fotbollen vid 30-års ålder. 

Även om Cantona vann många titlar saknar han den största av dem alla, Champions League, och franske författaren Philippe Auclair skriver i sin bok, "Cantona - The rebel who would be King" att en av United fansens allra största kelgrisar helt tappade motivationen efter att laget åkt ut mot Borussia Dortmund i Champions League's semifinalspel. Cantona har aldrig öppet talat om han ångrar sitt beslut att dra sig tillbaka men med tanke på att Manchester United vann trippel säsongen 1998-99 undrar man ju. Den kärlek United fansen visade Cantona var ömsesidig, och en starkare kärlek mellan spelare och fans är svår att hitta. Cantona har sagt att han inte kan vara stoltare över att fortfarande få höra sitt namn sjungas på Old Trafford och att han samtidigt fruktar en dag då så inte är fallet. 

Personligen tror jag inte den dagen kommer, för Cantona är lika stor, om inte större nu än vad han var då. De gamla fansen hyllar honom för de minnen och troféer han gett dem, de yngre för att hans hjärta fortfarande klappar för Englands bästa klubb. För mig är Cantona alltid den störste, det finns ingen som kan blir större. Han var skillnaden i matchen som ingen annan spelare var, hans betydelse för mig och United var enorm och hans namn kommer alltid leva vidare. Att Cantona dessutom ses som en av favoriterna till att efterträda SAF då han lämnar över sin krona för någon annan att leda Manchester United in i en ny era av titlar, storspelare och fantastiska ögonblick stärker bara Cantonas namn. Cantona är också en av Glazers allra största motsägare och har sagt att han vägrar komma tillbaka sålänge Glazers sitter i ledningen. Detta är någonting som ytterliggare föder den eld som brinner hos oss United fans att få bort amerikanerna från vår klubb. Och med starka gestalter i spetsen som Cantona, Beckham och "The red Knights" går amerikanerna en svår framtid tillmötes. 

Glory Glory Man United / Andreas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar